Advertenties afkopen met Better Web-abonnement voor Firefox

Mozilla start een abonnementsdienst waarbij online advertenties geblokkeerd worden, maar de sites die je bezoekt alsnog een vergoeding krijgen. Dat werkt middels de Better Web-extensie, die sinds vandaag uit is voor Amerikaanse Firefox-gebruikers.

Advertentie-inkomsten zijn erg belangrijk voor sites die artikelen verder gratis aanbieden. Maar omdat online reclame ook irritant kan zijn, kiezen veel internetgebruikers ervoor om een adblocker te installeren. Sites zien zo hun inkomsten deels verdampen, met als gevolg dat ze hun medewerkers minder (of helemaal niet meer) kunnen betalen. Er blijft weinig geld over voor goede journalistiek.

Kwaliteit kost nu eenmaal geld en daarom moet er een alternatief komen, aldus Mozilla. Vandaar het Better Web-initiatief, dat als middenweg functioneer. De Better Web-extensie werkt grotendeels als een reguliere adblocker, maar gebruik ervan kost 5 dollar (tijdelijk 2,50 dollar) in de maand. Klinkt wellicht niet zo aantrekkelijk, tot je beseft dat de sites die je bezoekt van dit bedrag een graantje meepikken.

Niet voor iedere site

Zo steun je toch hun bestaan, met het voordeel dat je alsnog geen advertenties meer te zien krijgt. Echter geldt dit alleen voor sites die zijn aangesloten bij Scroll, het bedrijf waar Mozilla hiervoor mee samenwerkt. En dat zijn er nog niet zoveel. Abonnees zouden Better Web dan ook kunnen draaien naast hun reguliere adblocker, om zo het beste van beide werelden te krijgen.

Wanneer de dienst buiten de Verenigde Staten beschikbaar komt, is nog niet bekend.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>