Review: Blue Yeti X

Voor een gemiddeld Skype-gesprek hebt u geen bijzonder luxe microfoon nodig. Toch zijn er genoeg andere doeleinden te verzinnen voor de geavanceerdere modellen.

Met de Yeti X-microfoon richt het merk Blue zich bijvoorbeeld op mensen die voice-overs willen inspreken voor hun YouTube-video’s en game-streamers, terwijl de Yeti X tevens zeer geschikt is voor het opnemen van podcasts. In principe is het gewoon een kwestie van plug-and-play via usb en hoewel de microfoon dan meteen al degelijk klinkt, zit de meerwaarde hem juist in de bijbehorende, zeer uitgebreide software.

Stem afstemmen

In 2018 nam Logitech het merk Blue Microphones over en daarom vindt u de instellingen van de Yeti X terug in de G Hub-software, bekend van Logitech-muizen, headsets enzovoort. Hoe uw stem precies overkomt, is hier tot in de kleinste details af te stellen.

Het aardige is dat u helemaal geen verstand van moeilijke audio-termen hoeft te hebben; er zijn tal van voorgebakken stemprofielen om uit te kiezen. Toch zelf pielen? Voor elke setting is Nederlandstalige uitleg beschikbaar. Maakt u een testopname, dan wordt deze herhaaldelijk opnieuw afgespeeld. Terwijl u aan de knoppen draait, hoort u gelijk het verschil.

Van elke kant

De Yeti X staat verder stevig op zijn massieve voet en aan de voorzijde zit een knop die omringd is door led-lampjes. Daaraan is onder meer af te lezen wanneer audio ‘overstuurt’; de ledjes slaan dan rood uit. Door eraan te draaien, stelt u dit direct bij.

Binnenin doen vier afzonderlijke microfoons het meeste werk. Standaard wordt audio recht van voren opgenomen. Maar stel, u neemt een podcast op waarbij meerdere mensen rond de tafel zitten. Dan is de omni-directionele modus in te schakelen, zodat ieders stem evengoed wordt opgepikt. Er zijn in totaal vier van dit soort specifieke opnamestanden.

Conclusie

Software steelt de show bij deze stevige en goed klinkende microfoon.

Pluspunten

Veelzijdig inzetbaar, uitgebreide software, status-leds.
Minpunten

Prijzig, geen usb-c, beperkte handleiding.

Adviesprijs: € 179,99

Voor meer informatie: www.bluedesigns.com/products/yeti-x

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>