Review: AMD Radeon RX 5700

AMD’s videokaartdivisie had het de afgelopen jaren niet eenvoudig. De nieuwe Radeon RX 5700-kaarten moeten daar verandering in brengen, met een nieuwe architectuur en hogere framerates voor de Nvidia-modellen van dezelfde prijsklasse.

De RX 5700 richt zich op gamers met een voorliefde voor AAA-games, met hoge grafische instellingen en een 1080p-scherm. Het is daarmee een directe aanval op de Nvidia GeForce RTX 2060.

Sneller, goedkoper

Gelet op de pure framerates in games, doet de RX 5700 het uitstekend. Elke recente game haalt minimaal 60 frames per seconde (fps) op de hoogste instellingen. Speelt u vooral lichte games, dan haalt de kaart gemakkelijk 144 fps of hoger. Gemiddeld genomen biedt de Radeon RX 5700 circa 9 á 10 procent hogere framerates dan de RTX 2060, en dat terwijl-ie enkele tientjes goedkoper is. Nvidia heeft sindsdien nog wel de RTX 2060 Super kaart uitgebracht, die iets sneller is en de geavanceerde ray-tracing-techniek te bieden heeft. Maar het prijsverschil van circa 100 euro is lastig te verdedigen, te meer omdat ray tracing in veel games nog niet werkt.

Stilletjes

AMD’s grootste probleem de afgelopen jaren was vooral het stroomverbruik. Dat gat is nu volledig ingehaald. Een RX 5700 verbruikt praktisch hetzelfde als de iets tragere RTX 2060. Als gevolg hoeft de koeler niet eens enorm hard te blazen om de kaart binnen perken te houden. Al met al is deze videokaart een zeer welkome toevoeging in de markt, en de nieuwe prijs-prestatiekoning op zijn prijspunt.

Conclusie

De beste keus voor gamers met een relatief beperkt budget.

Pluspunten
1080p-prestaties, zuinig, sneller én goedkoper dan RTX 2060.
Minpunten
Geen ray tracing.

Adviesprijs: € 379,–

Voor meer informatie: https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-5700

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>