Sony onthult virtual reality-bril voor Playstation 4

Foto:  Sony

Project Morpheus is de codenaam voor de bril, die geschikt is om te werken met de Playstation 4 (review). Het gaat voorlopig om een prototype, dat voorlopig waarschijnlijk nog niet op de markt verschijnt.

Met de bril wordt het voor gamers mogelijk om zich in een virtuele wereld te wanen. Door verschillende beelden te tonen aan elk oog wordt een 3d-effect gegenereerd.

De headset gebruikt een full hd-scherm, geeft de gebruiker een gezichtsveld van 90 graden en werkt samen met de Playstation Camera en Playstation Move voor bewegingsbesturing.

Het systeem wordt verbonden via hdmi en usb. Hoewel het huidige prototype nog een kabel heeft, wil Sony de bril in de toekomst draadloos maken. Volgens Sony is Project Morpheus niet zwaar en is het ontwerp zo gemaakt dat de lenzen niet beslaan.


Hoogtepunt


Het huidige prototype is volgens Shuhei Yoshida, president van Sony Worldwide Studios, het “hoogtepunt van de laatste drie jaar werk om onze visie voor virtual reality voor games te realiseren en grenzen te verleggen.”

“Niets brengt een gevoel van immersie beter dan VR”, zei Yoshida. “VR is een droom geweest voor veel gamers sinds de computer is uitgevonden.”

Met Project Morpheus gaat Sony de concurrentie aan met de Oculus Rift, de vr-bril die wordt ontwikkeld in navolging van een enorm populaire Kickstarter-campagne. 


Zicht


Richard Marks van Sony Magic Lab zei tijdens de presentatie dat Sony zich richt op zes gebieden die virtual reality werkelijkheid moeten maken: zicht, geluid, tracking, controle, gebruiksgemak en content.

Op het gebied van zicht wijst Marks op Sony’s ervaring met optische technologie en beeldtechnologie. Op het gebied van geluid werkt Sony volgens Marks aan 3D-technologie om de immersie te verbeteren. Voor tracking en besturing noemt Marks Playstation Camera en Playstation Move als kant-en-klare oplossingen.

Qua gebruiksgemak heeft Sony zich ten doel gesteld om de bril comfortabel en direct bruikbaar te maken, terwijl op het gebied van content een lange lijst aan softwarepartners werd aangekondigd. Onder andere Epic Games, Crytek, Autodesk en Unity werken samen met Sony.

Sony heeft nog geen releasedatum voor het apparaat aangekondigd, maar laat weten dat ontwikkelaars er binnenkort mee aan de slag kunnen. Tijdens de GDC-beurs worden onder meer al demo’s van de games Thief en EVE Valkyrie getoond, die met de bril werken.

Hands-on: Heftige ervaring met Oculus Rift

Lees ook: Chirurg kan met 3d-videohelm in lichaam kijken

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>