‘NSA kan 100 procent buitenlandse telefoongesprekken opnemen’

Foto:  ANP

Dat schrijft The Washington Post op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden en bronnen die bekend zijn met het afluistersysteem. Het is voor het eerst dat er informatie naar buiten komt van een NSA-programma dat op landelijke schaal alle telefoongesprekken kan afluisteren.

Een van de leidinggevenden van het zogeheten MYSTIC-programma vergelijkt het systeem met een tijdmachine. Alle telefoongesprekken kunnen worden teruggeluisterd, de NSA hoeft daarbij geen afluisterbevel per persoon aan te vragen.


MYSTIC


Het MYSTIC-programma is in 2009 van start gegaan. Het afluistersysteem RETRO dat tot dat programma behoort kon in 2011 voor het eerst een land volledig afluisteren. 

Hoewel uit de documenten is op te maken in welk land of welke landen de NSA zijn afluistersysteem toepast, houdt de krant dat uit veiligheidsoverwegingen op aanvraag van de Amerikaanse regering geheim. Mogeljik is het systeem al in meerdere landen uitgerold.


Miljoenen fragmenten


Het systeem zou elk gesprek binnen een land kunnen opnemen, om het gedurende dertig dagen op te slaan. De oudste gesprekken worden na die maand verwijderd om plaats te maken voor nieuwe opnamen.

Analisten van de NSA zouden “een fractie van 1 procent” van de gesprekken beluisteren, maar het totaalaantal opgenomen gesprekken zou erg hoog zijn.

Iedere maand zouden analisten “miljoenen” audiofragmenten voor langere termijn opslaan. De Amerikaanse president Obama liet in een toespraak in januari weten te stoppen met het afluisteren van bondgenoten.


Metadata


Ook zou het niet meer ongecontroleerd telefoondata mogen verzamelen en doorzoeken. Het bestaan van het MYSTIC-programma staat mogelijk haaks op die belofte. Bij een dergelijke bulk-verzameling van telefoongesprekken worden onvermijdelijk gesprekken van zowel Amerikaanse staatsburgers als gesprekken van inwoners van vriendschappelijke landen opgevangen.

Waar het analyseren van digitale gegevens als metadata van e-mailberichten en internetverkeer erg goed automatisch kan, komt bij het behandelen van opgenomen telefoongesprekken meer handwerk kijken.

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>