5 Tips om je online privacy te waarborgen

Als je niet naakt over straat loopt, waarom zou je dan wel scheutig zijn met persoonlijke gegevens op internet, computer of mobiel? Met onze 5 tips maak je het criminelen een stuk lastiger.

1. Kies veilige wachtwoorden

Wat betreft beveiliging zijn we vaak zelf de zwakste schakel. Zeker met wachtwoorden gaat het vaak mis. Tijdens World Password Day bleek we het liefst kiezen voor makkelijk te onthouden wachtwoorden die we vaak voor meerdere sites gebruiken en die ook nog eens vaak opschrijven (en laten rondslingeren).

Goede wachtwoorden zijn minsten 12 karakters lang, bevatten hoofd- en kleine letters, vreemde karakters en cijfers en zijn niet te onthouden. Daarom bewaar je ze in een wachtwoordenkluis zoals KeePass Password Safe waar ook varianten zijn voor mobiele apparaten. Geloof ons, je slaapt een stuk rustiger.

2. Pas op met openbaar wifi

TegenHelaas is de standaard beveiliging van veel computers, tablets of mobieltjes niet toereikend. Bij een beperkt aantal internetaanbieder krijg je software om deze apparaten te beveiligen. Zo biedt KPN bij internet of internet en tv abonnementen gratis KPN Veilig. Dit is een complete beveiligingspakket met automatische updates waarmee je je pc, laptop, iMac, iPhone of Androidapparaat kunt voorzien van antivirus, beveiligd browsen, ouderlijk toezicht of andere zaken waarmee je veiligheid kunt verbeteren of je privacy kunt waarborgen. Overigens is het een goed moment om nu over te stappen, want je krijgt nu nog tijdelijk 6 maanden korting op internet en tv van KPN.

3. Installeer updates, instaleer updates, installeer updates

Ja, het kan zijn dat je vanwege updates even een paar minuten moet wachten voordat je je computer kunt afsluiten. En op Facebook kijken is inderdaad interessanter dan wachten tot je smartphone is bijgewerkt met de laatste patches. Maar het is juist dit soort uitstelgedrag waarmee je de deur op een kier zet voor criminelen. En als je je apparaat helemaal niet meer voorziet van de laatste updates – bijvoorbeeld omdat de versie van Andoid, iOS of Windows die jij gebruikt niet langer wordt ondersteund – dan zet je die deur wijd open.

Zorg ervoor dat updates altijd automatisch en direct worden geïnstalleerd en blijf niet rommelen met besturingssystemen waarvoor geen updates meer verschijnen.

4. Gebruik de beveiligingssoftware van je provider

Helaas is de standaard beveiliging van veel computers, tablets of mobieltjes niet toereikend. Bij een beperkt aantal internetaanbieder krijg je software om deze apparaten te beveiligen. Zo biedt KPN op dit moment bij internet of internet en tv abonnementen gratis KPN Veilig. Dit is een complete beveiligingspakket met automatische updates waarmee je je pc, laptop, iMac, iPhone of Androidapparaat kunt voorzien van antivirus, beveiligd browsen, ouderlijk toezicht of andere zaken waarmee je veiligheid kunt verbeteren of je privacy kunt waarborgen. Overigens is het een goed moment om nu over te stappen, want je krijgt nu nog tijdelijk 6 maanden korting op internet en tv van KPN.

5. Val niet voor phising

In de echte wereld ontvang je geen mailtjes waarin je bank je vraagt om de gegevens van bankpas of creditcard te verifiëren. Je erft ook geen tonnen van onbekenden, je kunt geen 10.000 per maand verdienen met thuis op de bank zitten en er staan er ook geen dames uit het Oostblok voor je in de rij. Wel zouden alle alarmbellen moeten afgaan wanneer je dit soort mails overweegt te openen. De criminelen die ze versturen proberen je namelijk over te halen om je persoonlijke gegevens aan hen te overhandigen. Val er niet voor!

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>