Cryptominers in browser blokkeren met extensies

Voor het aanmaken van nieuwe bitcoin en soortgenoten zijn krachtige computers nodig die constant op volle toeren draaien. Tegenwoordig kan ook jouw pc daarvoor ingezet worden, zonder dat je het zelf weet. Maar daar kun je iets tegen doen.

Een van de eerste websites die cryptovaluta mijnde via de computers van bezoekers was The Pirate Bay. Daar onstond de nodige ophef over, omdat de torrentsite dit stiekem deed. Inmiddels zijn er veel meer sites die dit doen en als lucratieve vervanging zien van standaard advertenties. 

Bij het mijnen van cryptomunten wordt hardware als processoren en videokaarten ingezet om de nodige berekeningen te maken. Sites kunnen nu ook scripts implementeren die de componenten in je eigen pc daarvoor aanboren. Regelmatig zitten ze in advertenties verstopt. Dit gebeurt op de achtergrond, dus je merkt het niet gelijk.

Maar wie in deze gevallen Taakbeheer opent, ziet dat de cpu op 100 procent staat. Je pc kan hierdoor trager gaan reageren en bij laptops kan de accu sneller leegraken. Dat wil je vermoedelijk liever niet. Dus welke opties heb je?

No Coin-extensie

Net zoals er adblocker-extensies bestaan die online reclame tegenhouden, zo bestaan er nu ook extensies die ‘cryptominers’ weren. Zo kun je No Coin installeren voor Chrome en Firefox. De nieuwste versie van Opera heeft standaard een cryptominer-blocker ingebouwd, in navolging van de relatief onbekende Brave-browser

Waarschijnlijk volgen andere browsers in de toekomst ook, maar tot die tijd moet je het handmatig regelen.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>