Wanneer krijg jij glasvezelinternet?

Op steeds meer plekken in Nederland hebben huishoudens toegang tot glasvezel. Ontdek of jij al toegang hebt tot supersnel internet.

Het gaat de goede kant op met het glasvezel internet. Inmiddels hebben al 2,7 miljoen huishoudens de beschikking over een glasvezelverbinding en dit aantal groeit iedere maand verder. Toch weten veel mensen niet of ze al glasvezel hebben of dat dit er in hun wijk aan zit te komen. We vertellen je hoe de vlag erbij hangt en wat je moet weten.

 

Voordelen

Ook de voordelen van glasvezel worden steeds duidelijker. Niet alleen biedt glasvezel internet enorme downloadsnelheden – momenteel tot zo’n 500 Mbit – maar de uploadsnelheid is daarbij net zo hoog. Waar bij kabelinternet het versturen van grote bestanden een stuk langzamer gaat dan het ontvangen, gaat dit bij internet via glasvezel razendsnel. Sla je veel online op, dan merk je dat direct. Zeker als je de verbinding deelt met anderen. De verwachting is bovendien dat we elk jaar zo’n 50 meer aan data gaan gebruiken, een toename die door glasvezel probleemloos kan worden opgevangen.

Uitrol glasvezel

Het serieus uitrollen glasvezel gebeurt sinds zo’n 10 jaar op serieuze schaal. In wijken waar glasvezel wordt aangelegd, moeten de straten open. En omdat elk huis een ‘eigen’ draadje krijgt, gaat ook de stoep open om ervoor te zorgen dat de glasvezel helemaal tot aan de meterkast loopt. Bij supersnel glasvezel internet heb je hierdoor geen last van een langzame coaxkabel die vaak nog gedeeld wordt met andere woningen.

In nieuwere wijken gaat dit eenvoudiger dan in oude binnensteden. Hoewel steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag wat betreft glasvezel nog achterlopen. In Gelderland, Overijssel en Oost-Brabant hebben juist relatief veel huishoudens al glasvezel. Helemaal bovenaan staat het eiland Schiermonnikoog waar 99% van de huishoudens toegang heeft tot glasvezelinternet.

Postcodecheck

Wil je checken of er al glasvezel in jouw buurt beschikbaar is, dan kan dit op verschillende manieren. Stratix heeft een speciale Glaskaart waar je per gemeente kunt zien hoeveel procent van de huizen al de beschikking heeft over glasvezel.

Om erachter komen of er ook daadwerkelijk glasvezel op jouw adres beschikbaar is, kun je het beste even de Postcodecheck op KPN doen. Hier kom je ook meer te weten over de mogelijkheden en de alternatieven voor als er op jouw adres (nog) geen glasvezel internet beschikbaar is.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>