Qualcomm klaagt iPhone-fabrikanten aan om inhouden vergoedingen

Dat schrijft de Wall Street Journal. Qualcomm klaagde woensdag vier bedrijven aan voor het doorbreken van licentieovereenkomsten met Qualcomm.

Het gaat om de fabrikanten Compal, Foxconn, Pegatron en Wistron. Qualcomm eist de ingehouden vergoeding voor het gebruik van zijn rechten alsnog te ontvangen. Daarnaast hoopt Qualcomm dat de rechter bepaalt dat de bedrijven moeten blijven betalen zoals afgesproken.

Qualcomm denkt dat de fabrikanten geïnstrueerd zijn door Apple om vergoedingen in te houden. Volgens de chipmaker betalen ze nog wel voor het gebruik van Qualcomm-patenten in producten die niet van Apple zijn.


Machtsmisbruik

In april stopte Apple met het betalen van licentiekosten voor technologieën van Qualcomm. Apple klaagde het bedrijf in januari al aan wegens machtsmisbruik. Qualcomm zou volgens Apple te veel geld voor zijn chips vragen en het bedrijf is Apple nog een miljard dollar verschuldigd aan ingehouden kortingen.

Beide partijen zijn verwikkeld in een langdurig conflict rondom licentiebetalingen. Qualcomm heeft Apple ook aangeklaagd omdat het stelt dat de iPhone-handel niet zonder de technologie van Qualcomm zou kunnen bestaan. Daarnaast zou Apple overeenkomsten met de chipfabrikant niet zijn nagekomen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>