Facebook beperkt mogelijkheid om te adverteren op basis van ras

Advertenties die te maken hebben met huisvesting, werk en het verstrekken van leningen kunnen niet meer worden gericht op specifieke etnische groepen, zo maakt Facebook vrijdag bekend.

Het sociale netwerk voert de verandering door nadat er ophef was ontstaan over de mogelijkheid om bepaalde bevolkingsgroepen uit te sluiten bij het plaatsen van advertenties. ProPublica toonde aan dat het bijvoorbeeld mogelijk was om een advertentie voor huizenverkoop of -verhuur te plaatsen, maar deze niet te laten zien aan burgers met een Afro-Amerikaanse, Aziatisch-Amerikaanse of Latino-afkomst.

Dat is mogelijk in strijd met de Amerikaanse wet, die voorschrijft dat niet mag worden gediscrimineerd bij het aanbieden van huisvesting. Facebook is daarom aangeklaagd door een groep gebruikers.


Zorgen

Facebook erkent dat beleidsmakers en burgerrechtenbewegingen hun zorgen hebben geuit over de advertentiemogelijkheden van het sociale medium. “We nemen deze kwesties serieus”, schrijft beleidschef Erin Egan vrijdag. “Facebook staat niet open voor discriminerende advertenties.”

Naast de nieuwe beperkingen zal Facebook zijn beleid ook verduidelijken. Adverteerders moeten in het vervolg beloven dat zij niet zullen discrimineren en zullen worden geïnformeerd over de wettelijke beperkingen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>