Duitse privacywaakhond verbiedt Whatsapp data te delen met Facebook

Dat heeft een privacywaakhond in Hamburg dinsdag bepaald (pdf) in een administratief bevel dat direct geldig is. 

Facebook nam WhatsApp in februari 2014 over voor 19 miljard dollar. Tot voor kort hield het bedrijf de klantgegevens van de chatdienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk. Maar onlangs paste het de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd.

De inhoud van chats wordt niet met Facebook gedeeld, maar WhatsApp geeft wel andere informatie door aan Facebook, zoals het telefoonnummer van de gebruiker.


Waakzaamheid

Die wijziging kan volgens de Hamburgse privacywaakhond niet door de beugel. Twee jaar geleden is beloofd dat de gegevens van WhatsApp-gebruikers niet gedeeld zouden worden met Facebook. Dat dit nu toch gebeurt, zonder expliciete toestemming te vragen, is strijdig met Duitse privacywetgeving.

Facebook wordt ook door andere Europese privacywaakhonden in de gaten gehouden. De Artikel 29-werkgroep, die de privacytoezichthouders van alle 28 EU-lidstaten vertegenwoordigt, zei eerder al de veranderingen “met extreme waakzaamheid” te volgen. 

In een interview op nieuwszender BNR uitte voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens zich dinsdag kritisch over de verandering van WhatsApp. Volgens hem hadden gebruikers actief moeten instemmen met de wijziging. “Als je een keuze maakt moet het kraakhelder zijn waar je mee instemt en dat is allemaal echt onduidelijk.” 

Hij zei echter de resultaten van een Brits privacyonderzoek te blijven afwachten en geen eigen onderzoek naar de voorwaarden van WhatsApp in te stellen. 

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>