Ierland in beroep tegen oordeel Brussel over belasting Apple

Die belastingen heeft de iPhonemaker niet eerder betaald vanwege belastingdeals met Ierland, maar die afspraken gaan volgens de commissie in tegen Europese regelgeving.

Na overleg besloot de regering van Ierland vrijdag de uitspraak aan te vechten. Woensdag zal een motie daarover in het Ierse parlement worden behandeld. De regering hoopt op die manier steun te krijgen.

Ierland liet eerder al weten dat ze het “sterk oneens” was met de analyse van de commissie over de belastingafspraken met Apple. Het bedrijf zelf heeft al eerder laten weten de uitspraak aan te vechten.


Deals

De Europese Commissie maakte dinsdag bekend dat Apple 13 miljard euro plus rente aan achterstallige betalingen moet terugbetalen aan de Ierse belastingdienst.

Door afspraken met de Ierse regering betaalde Apple in 2003 effectief 1 procent belasting over zijn Europese winst. In 2014 was dat 0,005 procent. De afspraken gaan terug tot 1991.


Commissie

Europees Commissaris Margrathe Vestager van Mededingingszaken liet eerder al weten niet bang te zijn voor een hoger beroep van zowel Apple als Ierland.

“We hebben drie jaar aan het onderzoek gewerkt om er zeker van te zijn dat we een solide zaak zouden hebben en ik geloof er heilig in dat we die nu hebben”, aldus Vestager woensdag.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>