Google Doodle viert verjaardag psychiater Hermann Rorschach

De gevierde psycholoog werd geboren in de Zwitserse stad Zürich, als zoon van een kunstleraar. Zijn vader moedigde hem al op vroege leeftijd aan zichzelf creatief te uiten door te schilderen en te tekenen. De jonge Hermann ontwikkelde echter al snel een persoonlijke voorkeur voor het maken van tekeningen door middel van inktvlekken.


Na zijn schooltijd moest Rorschach kiezen tussen een carrière in de kunsten of in de wetenschap. Hij volgde het advies van de Duitse bioloog Ernst Haeckel en koos voor een bestaan als wetenschapper. Rorschach schreef zich in voor de medische opleiding van de universiteit van Zürich.


Bekijk hieronder de Google Doodle: Daar kreeg hij les van de voormalige psychiater Eugen Bleuler, die Rorschach’s interesse voor de psychoanalyse aanwakkerde. De jonge Rorschach moest terugdenken aan zijn inktvlekken, die voor elke persoon iets anders leken te tonen. Voor zijn studie begon hij daarom met het tonen van de vlekken aan kinderen, om hun reacties te analyseren. Dit was de oorsprong van de inmiddels beroemde Rorschachtest.


Een aantal jaar later schreef Rorschach het boek Psychodiagnostik, dat de basis vormde voor de door hem bedachte inktvlektest. De test werd wereldwijd gevierd, omdat hij gedrag leek te kunnen voorspellen. Sommige critici bestempelden zijn tests echter als ‘waardeloos’. In 1922, een jaar na de publicatie van zijn boek, overleed Rorschach aan de gevolgen van een buikvliesontsteking. De psycholoog was toen 37 jaar.


Google moedigt Google.nl-bezoekers aan om zelf de interactieve Rorschach-test te ondergaan en het resultaat te plaatsen op Google+, Twitter of Facebook. In de Doodle is Rorschach zelf te zien, met een notitieblokje op schoot.


Wat zie jij in jouw digitale Rorschach-test? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>