Internet op (kinder)slot!

Internetverkeer wordt meestal geblokkeerd door de installatie van speciale beveiligingssoftware op de computer, maar een beetje kind heeft dat in no-time omzeild zonder dat u daar erg in hebt; maakt u zich daarover vooral geen illusies… Bovendien: kunnen ze niet via de pc surfen, dan zijn daar ook nog de tablet en de smartphone waarmee ze online kunnen. De kans dat u buiten spel gezet wordt is dus groot.


Is het dan echt niet mogelijk om een effectief kinderslot op al(!) het internet in uw netwerk te zetten? Jawel: dat kunt u regelen via de router. Daar moeten we meteen bij zeggen dat u daar wel een speciale router voor nodig hebt: eentje die in staat is om het internetverkeer voor bepaalde netwerkapparaten en specifieke ip-adressen op gezette tijden kunnen uitschakelen. En ook zou het mooi meegenomen zijn als de router ook de serieus ongewenste sites zou kunnen blokkeren.


Een púúr standaard-router heeft deze mogelijkheden niet. Echter, een iets minder standaard-router, zoals in het bijzonder de populaire FRITZ!Box (www.fritzbox.eu/nl), heeft reeds alles aan boord dat u nodig hebt voor een knappe internet-hygiëne (afbeelding 1). Diverse providers leveren een FRITZ!Box bij hun aansluitingen, dus wie weet bent u reeds voorzien. Zo niet, dan kunt u – indien nodig – uw huidige router eenvoudig vervangen door zo’n FRITZ!Box. Toegegeven, dat kost wat geld, maar dat is helaas nodig als u het internetverkeer dat over uw router loopt wenst te kanaliseren…


Intussen is het goed mogelijk dat uw huidige router wel degelijk over de gewenste mogelijkheden beschikt en dan dient deze workshop om u te laten zien welke instellingen u daarvoor moet zoeken en vinden!Aan het werk met een redelijk willekeurige FRITZ!Box. Uiteraard altijd controleren of de firmware kan worden opgewaardeerd!


Op de kleintjes letten


Als de internetverbinding bekabeld en/of draadloos over de FRITZ!Box loopt, dan kunnen we direct op de kleintjes gaan letten en dat loopt over de zogeheten ‘Child Protection’ (de kinderbescherming zo u wilt), welke u bereikt via ‘Internet’ en ‘Filters’. Daarbij uw aandacht voor het feit dat de router de aangekoppelde netwerkapparaten op verschillende manieren kan herkennen (afbeelding 2). Zo ziet u duidelijk welke specifieke gebruikers van welke specifieke internetverbindingen gebruik maken en daarmee gaat u dan evenzo specifieke ‘surf filters’ instellen.Via ‘Internet’ en ‘Filters’ zien we welke gebruikers actief en ook passief gebruik maken van een internetverbinding die over de FRITZ!Box loopt.


Filter op gebruiker


Nu klikt u op het ‘Edit’-pictogram van een gebruiker die u wilt bewerken. Vervolgens krijgt u een venster te zien waarop u begint met het plaatsen van een vinkje voor de optie ‘Access Rules Enabled’ (afbeelding 3). Daarmee geeft u aan dat u een filter op de huidige gebruiker gaat zetten. De volgende stap is het effectief maken van het – eerste – filter dat gaat bepalen hoe lang en wanneer een gebruiker mag surfen op internet. In eerste instantie kunt u aangeven op welke tijden er überhaupt mag worden gesurft. Per weekdag kunt u instellen op welke uren er toegang tot internet wordt verleend door de router. Maar dat is nog niet alles, want apart is te regelen hoeveel tijd daarvoor beschikbaar is (afbeelding 4). Op die manier is bijvoorbeeld een tijdlimiet van vier uur in een ‘surf venster’ van twaalf uur in te stellen. Om daarmee aan te geven dat de gebruiker binnen een periode van twaalf uur slechts vier uur op internet mag vertoeven. Blijft het toch een beetje schappelijk, vindt u niet?U begint met het inschakelen van de optie ‘Access Rules Enabled’. Daarmee wordt aangegeven dat we een specifieke gebruiker achter het kinderslot gaan zetten.Hier ziet u zo’n mogelijk kinderslot. Voor alle zeven dagen van de week zijn er aparte instellingen mogelijk. In het weekend een uurtje extra misschien?


Websites toestaan of blokkeren


Een tweede filter dat u kunt instellen, betreft het toestaan of blokkeren van sites via de optie ‘Filter Websites’ (afbeelding 5). In ons geval (lees: via de FRITZ!Box) zijn er drie mogelijkheden:


1. ‘Allow HTTPS Queries’. Hiermee geeft u aan dat u alle (!) websites wilt kunnen bezoeken die via beveiligd https-verkeer worden benaderd. Toegegeven, https-websites zijn over het algemeen content-technisch wel in orde…


2. ‘Permit Web Sites’. Met behulp van een ‘White List’ (daarover zo dadelijk meer) gaat u instellen welke websites mogen worden bezocht. Alle andere sites worden dan geblokkeerd!


3. ‘Block Web Sites’. Met behulp van een ‘Black List’ (inderdaad het tegenovergestelde van een ‘White List’) geeft u aan welke sites absoluut niet mogen worden bezocht. Alle andere websites staan open.


In het bijzonder de optie ‘Permit Web Sites’ is uiterst krachtig, want daarmee kunt u ervoor zorgen dat de aldus gecontroleerde gebruiker alleen op websites terecht kan komen die door ú zijn goedgekeurd!Ook het websitebezoek kan worden ingeregeld. Neem bijvoorbeeld de ‘White List’ waarmee wordt ingesteld welke sites zijn te bekijken.


Witte en zwarte lijsten


De benodigde ‘White List’ of ‘Black List’ kunt u zelf bewerken (afbeelding 6). Dat is niet moeilijk, dat behelst slechts het invoeren van de webadressen die – in de ‘White List’ – uw goedkeuring verdragen of – in de ‘Black List’ – uw afkeuring verdienen. Inderdaad, dat kan een serieus klusje worden, want gaandeweg zullen de lijsten steeds weer worden aangepast, want internet is groter en meer verdorven dan u denkt (afbeelding 7). Blijf intussen wel meekijken met de gecontroleerde gebruikers van dienst, zodat u misbruik andermaal kunt constateren!Over witte en zwarte lijsten. Een ‘White List’ verleent toegang en een ‘Black List’ blokkeert. Dat zijn de gereedschappen waarmee u de toegang tot websites gaat beheersen.Even concreet. Hier wordt een ‘White List’ ingevuld. Dat is een kwestie van het één voor één noteren van alle toegestane websites. Ja, dat is even werk…


Ip-adressen controleren


Tot slot nog even iets over de herkenning van een netwerkapparaat door de FRITZ!Box… Die herkenning is op verschillende manieren mogelijk en dan praten we bijvoorbeeld over het unieke ‘Mac Address’ van de netwerkkaart die verbinding heeft met de router. Als de ip-adressen automatisch bij de router worden opgevraagd, dan kunt u slimgebruik maken van dat unieke ‘Mac Address’ door de dhcp-server te vertellen dat altijd hetzelfde ip-adres aan hetzelfde ‘Mac Address’ dient te worden toegekend (afbeelding 8). Is een handige extra als u het internetverkeer van een bepaalde gebruiker echt altijd (!) wilt kunnen controleren. Opdat u het even weet…Een extraatje… Hier een foefje waarmee altijd hetzelfde ip-adres toegekend wordt aan dezelfde gebruiker.


Tekst: John Vanderaart


Deze workshop komt uit Computer Idee 23, jaargang 2013.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>