Mozilla gaat Flash blokkeren in Firefox

De dood van Adobes vervelende en onveilige Flash Player is al vaak voorspeld, maar nog steeds is de software overal op internet aanwezig. Misschien dat Mozilla er écht een einde aan maakt, want vanaf augustus ondersteunt Firefox de plugin niet meer.

Dat laat de maker van de browser weten. Mozilla was al van plan Flash vanaf 2017 volledig uit te bannen, en dit is daar een voorbereiding op. Flash wordt geblokkeerd wanneer die “niet essentieel is voor de gebruikerservaring”. Dat betekent dat banners en andere Flash-onderdelen standaard worden geblokkeerd, maar dat bijvoorbeeld Flash-video’s wel nog blijven draaien.

Eerder schreven we al deze workshop(s): ‘Hoe zet je Flash uit in je browser?’

 

Minder crashes, minder laadtijd

In 2017 worden ook die uitgeschakeld. Vanaf dat moment moet je voor ieder Flash-onderdeel dat je wil zien handmatig toestemming verlenen. Volgens Mozilla moet dat zorgen dat het aantal crashes van de browser met 10% vermindert, en dat programma’s en websites sneller laden.


Op die manier wil Mozilla softwarebouwers stimuleren om hun programma’s in het universele html5 te schrijven, wat op dit moment al steeds vaker wordt gedaan.

 

Zo lek als een mandje

Flash is software voor het weergeven van interactieve elementen op websites, maar is notoir vanwege zijn onveiligheid en instabiliteit. Regelmatig worden er grote gaten in de plugin ontdekt, die hackers kunnen uitbuiten voor het verspreiden van malware of het stelen van gegevens.


Mozilla is niet het eerste bedrijf dat probeert om Flash uit te bannen. Google, Microsoft en Apple probeerde dat allemaal eerder al te doen in hun eigen browsers. Toch gebruiken nog veel (vooral oudere) websites Flash-objecten, waardoor het helemaal uitbannen van de plugin niet goed is voor de gebruiker.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>