‘FBI verdenkt Rusland van hack op Democraten VS’

Het lek leidde tot het aftreden van partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz, omdat uit de e-mails bleek dat zij Bernie Sanders uit de strijd om het presidentschap wilde werken, zodat Hillary Clinton de Democratische nominatie zou krijgen.

Volgens anonieme FBI-officials die The Daily Beast aanhaalt, denkt de opsporingsdienst dat Rusland met de hack invloed wil uitoefenen op de verkiezingen. Rusland zou graag zien dat Donald Trump als winnaar uit de bus komt.

In het verleden heeft Trump de Russische president Poetin geprezen als een sterk leider. Onlangs kwam Trump nog in opspraak omdat hij tegenover de New York Times suggereerde dat de VS onder zijn leiding niet altijd zou ingrijpen als andere NAVO-landen werden aangevallen. Dat is een grote afwijking van huidig beleid en zou grote gevolgen kunnen hebben voor onder meer de Baltische staten die aan Rusland grenzen.


Onderzoek

Officieel heeft de FBI enkel bevestigd dat de hack van het DNC inderdaad wordt onderzocht. “Een dergelijke inbraak is iets dat we zeer serieus nemen, en de FBI zal hen die een cyberdreiging vormen blijven onderzoeken en verantwoordelijk houden”, aldus een verklaring van de opsporingsdienst.

Verschillende prominente cybersecuritybedrijven, waaronder FireEye en Crowdstrike, zeggen zeker te weten dat Rusland achter de hack zit. Het is volgens experts echter niet duidelijk of de Russische hackers ook verantwoordelijk waren voor het lekken van de e-mails naar Wikileaks.

“Het is consistent met hun werkwijze”, zegt cybersecurityspecialist James Lewis van de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) tegen Bloomberg. “De Russen hebben eerder zulke dingen gedaan. Maar het bewijs voor het lekken zelf is momenteel nog niet zo duidelijk.”


Ontkenning

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft in sterke bewoordingen ontkend dat Rusland achter de hack zit. Dat deed hij dinsdag voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry in Laos.

Trump zelf noemt berichten over Russische steun aan zijn campagne een “grap”.

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>