Politie wil slachtoffers van ransomware helpen met speciale site

De website Nomoreransom.org moet slachtoffers helpen bij het verwijderen van ransomware en biedt ook informatie over de gevaren van de schadelijke software. Europol en de Nationale Politie werken hiervoor samen met beveiligingsbedrijven Kaspersky Lab en Intel Security.

Ransomware is een vorm van malware die de bestanden op een computer versleutelt, zodat ze niet meer te gebruiken zijn. Pas wanneer er een geldbedrag is betaald worden de gegevens weer vrijgegeven.


Sleutels

Om mensen te helpen bij het uitschakelen van ransomware hebben Intel en Kaspersky ruim 160.000 decryptiesleutels beschikbaar gemaakt, waarmee de malware kan worden uitgeschakeld.

De tool werkt niet op elke vorm van ransomware, maar alleen op de virussen waarop de sleutels werken, waaronder Coinvault, Bitcryptor en Shade.  De encryptiesleutels kwamen in het bezit van de beveiligingsbedrijven toen een server die werd gebruikt door criminelen werd ingenomen.


Groei

De afgelopen tijd is de hoeveelheid ransomware explosief gegroeid. Wereldwijd is het aantal door ransomware aangevallen computergebruikers gestegen met 550 procent, van 131.000 in de periode 131.000 tot 718.000 in de periode 2015-2016. 

In Nederland steeg het aantal ransomware-infecties nog veel harder, van 814 naar 9.967,  blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab.


Backups

De nieuwe website geldt als toevoeging op de bestaande inspanningen van de politie. “Maar we moeten toegeven, het is lastig te bestrijden”, zegt Wilbert Paulissen van de Nationale Politie. “Het beste advies dat we kunnen geven is: betaal niet, en maak backups. Heel veel backups.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>