Tesla werkt aan elektrische bus, vrachtwagen en autodeeldienst

Dat schrijft directeur Elon Musk donderdag op het blog van Tesla. Daar onthult hij het tweede “meesterplan” van het bedrijf.

Volgens Musk is het eerste meesterplan van Tesla, waarin hij beloofde om drie verschillende elektrische auto’s te produceren die steeds goedkoper zouden worden, bijna voltooid.

De nieuwe vervoersmiddelen zijn volgens Musk belangrijk om de productie van Tesla-fabrieken te verhogen, en het maken van auto’s daarmee goedkoper te maken. Bovendien kan een elektrische vrachtwagen zorgen voor lagere transportkosten, denkt hij.

Musk zegt dat de elektrische bus, die uiteindelijk zelfrijdend moet worden, geen gangpad zal krijgen. Passagiers worden niet naar bushaltes gebracht, maar naar hun eindbestemming. De bus moet net zo snel kunnen accelereren en remmen als andere voertuigen, om filevorming te voorkomen.


Zelfrijdende vloot

Met de komst van de zelfrijdende auto zullen mensen ook kunnen verdienen aan hun Tesla als deze niet in gebruik is, zegt Musk. Eigenaren van de auto zullen hun wagen autonoom kunnen laten rijden voor een autodeeldienst. In steden waar er meer vraag dan aanbod van Tesla-auto’s is, zal het bedrijf een eigen vloot zelfrijdende auto’s inzetten.

Musk verdedigt in de blogpost nogmaals de uitrol van de Autopilot-functie in Tesla’s, die de auto’s deels zelfrijdend maakt. De topman zegt dat deze functie nu al veiliger is dan zelf rijden, ook al overleed er onlangs een Amerikaan na een crash in een auto die op Autopilot reed. 

Het uitschakelen van de functie zou daarom “moreel verwerpelijk” zijn, schrijf hij.


SolarCity

Musk verdedigt in de blogpost ook de voorgestelde overname van SolarCity, een bedrijf dat zonnepanelen maakt. Investeerders reageerde sceptisch op dit plan, omdat SolarCity verliesgevend is en de overname werd gezien als een laatste reddingspoging van Musk, die ook in het bestuur van de zonnepanelenmaker zit.

Volgens Musk is het echter essentieel dat Tesla ook controle heeft over de manier waarop elektriciteit aan de auto wordt geleverd. Hij denkt dat mensen in de toekomst bij hun auto ook zonnepanelen en een accusysteem voor bij hun huis zullen bestellen. “We kunnen dat niet goed doen als Tesla en SolarCity verschillende bedrijven zijn.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>