Op tijd upgraden naar Windows 10: Alles wat je moet weten

Twee weken, dat is hoe lang je Windows 10 nog gratis kunt downloaden. Op 2 augustus verloopt het aanbod om het nieuwe besturingssysteem gratis binnen te halen, dus is het tijd om keuzes te maken. Je kunt Windows 10 gelukkig al downloaden zónder het te installeren. Hoe je dat doet, en alles wat je verder moet weten voor je wel of niet gaat installeren, lees je in dit artikel.

Hoe kun je nu vast je gratis Windows 10-download reserveren?

Als je in de toekomst wil upgraden naar Windows 10 maar er niet voor wil betalen, zit er (naast The Pirate Bay…) maar één ding op: Download het besturingssysteem nu vast naar je systeem, maar installeer het pas op een later tijdstip. Dat kost je wel een hoop schijfruimte; de download van Windows 10 is zo’n 6 GB groot. Als je het installeert, kost het nog meer schijfruimte. Dan heb je 16 GB nodig (voor een 32 bit-systeem) of zelfs 20 GB (voor 64 bit).


Het upgraden zonder te downloaden kan via de melding om naar Windows 10 te upgraden, die in Windows 7 in je systeembalk staat.


Heb je die melding ooit uitgezet? Dan kun je die ook weer terughalen met GWX Control Panel.


Via de upgrade-melding kun je ervoor kiezen Windows 10 wel te downloaden, maar niet te installeren.

Let op: Je Windows 10-licentie wordt gekoppeld aan een aantal hardwareonderdelen in je computer. Je kunt dus makkelijk Windows 10 naar je systeem zetten en zelfs als dat stuk gaat nog Windows 10 downloaden.

 

Terug van Windows 10 naar Windows 7

Gelukkig kun je Windows 10 even uitproberen voor je besluit definitief over te stappen. Je hebt 30 dagen de tijd om het nieuwe besturingssysteem te bekijken en te proberen, en binnen die tijd kun je ieder moment makkelijk teruggaan naar je oude versie van Windows. Hoe je dat doet, lees je in deze workshop: ‘Hoe ga je terug naar Windows 7 of 8 na installatie van Windows 10?’

 

Wat kost Windows 10 straks precies?

Windows 10 is nu nog gratis, maar gaat straks kosten. Maar hoevéél het besturingssysteem straks kost, is niet 100% bekend. De Nederlandse prijzen voor de upgrade zijn namelijk nog niet binnen.


Wel weten we wat Windows 10 los gaat kosten. Een nieuwe licentie (dus niet de upgrade) kost straks € 135,-, die onder andere in de Microsoft Store te koop is. Maar dat is een volledig nieuw OS, en geen upgrade van het bestaande. Die upgrade kost in Amerika 119 dollar, maar Microsoft Nederland kan nog geen definitieve prijs noemen voor in ons land. In de meeste gevallen wordt die prijs één op één vertaald naar euro’s, dus durven we te gokken dat de upgrade vanaf Windows 7 of 8(.1) vanaf 2 augustus € 119,- kost.


Er komt ook een Home-editie van Windows 10 uit voor studenten. Die krijgen korting op het besturingssysteem en betalen € 121,50. Studenten krijgen bovendien ook korting op Office 365.

 

Welke hardware-eisen heeft Windows 10?

Windows 10 heeft bepaalde hardware-eisen, dus moet je van tevoren kijken of je computer het besturingssysteem überhaupt wel kan draaien. Gelukkig zijn die eisen niet heel hoog – vrijwel iedere moderne computer kan Windows 10 wel draaien.

 

Microsoft zegt dat je voor Windows 10 minimaal 1 GHz aan processorsnelheid nodig hebt, net als 1 GB RAM en een beeldscherm van 800 x 600. Dat moet je echter met een flinke korrel zout nemen, want daarmee draait Windows 10 nog niet echt soepel. Om het OS echt goed te laten draaien heb je eerder een dualcore-processor nemen en minimaal 2 GB RAM, al raden we persoonlijk 4 of zelfs 8 GB ook aan.


Ook raden we je aan een ssd te installeren, niet specifiek voor Windows 10 maar sowieso omdat dat je systeem veel sneller maakt. Hoe je een ssd in je computer inbouwt lees je in deze workshop. Wil je weten wat een goede ssd is? Lees dan deze test van onze collega’s van Computer!Totaal.

 

Bescherm je privacy in Windows 10

Je bent misschien wat huiverig voor de privacy-instellingen van Windows 10. Misschien wel terecht, want die zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk, al wordt veel data vooral verzameld ‘om je een betere gebruikerservaring’ te bieden.


Gelukkig kun je veel privacyinstellingen uit zetten. We schreven daar al een workshop over (‘Dit zijn de belangrijkste privacy-instellingen in Windows 10′), maar je kunt dat ook al doen tijdens het installeren van Windows 10. Daarmee blijf je gewoon anoniem voor Microsoft – ook al moet je daar wel wat moeite voor doen.

 

Voor- en nadelen

Windows 10 heeft zowel voor- als nadelen. We schreven daar al eerder over in dit artikel: ’9 redenen om wel / niet over te stappen op Windows 10′. Veel van de problemen die echter vorig jaar aan de orde waren in Windows 10 zijn inmiddels echter opgelost. Zo werken steeds meer drivers gewoon out of the box, en als drivers niet automatisch werken zijn ze bij veel fabrikanten alsnog extern te downloaden.

Voordelen:

Windows 10 heeft een aantal fijne nieuwe functies die je in andere Windows-versies niet vindt. Neem de nieuwe browser Edge. In tegenstelling tot een jaar geleden is er inmiddels veel verbeterd aan de browser. Die heeft nu meer opties, en in de zomer komen er eindelijk extensies beschikbaar. Dat werkt pas ná de zomer-upgrade, maar wij konden er al mee aan de slag.


Er zitten nog meer prettige functies in het OS, zoals het nieuwe (en betere) startmenu, virtuele bureaubladen, en de Store waarin je snel apps kunt downloaden.

Nadelen

Er zijn zitten ook nadelen aan het nieuwe besturingssysteem. Zo zijn de privacy-instellingen nog vrij agressief, al kun je die gelukkig wel uitzetten. Daarnaast heeft Microsoft er een vervelend handje van te bepalen welke standaard-programma’s voor jou het beste zijn (Edge in plaats van Chrome, Groove in plaats van je favoriete muziekspeler), en het is irritant om handmatig te moeten veranderen.


Ook werkt Cortana nog steeds niet in het Nederlands (al kun je het inmiddels wel instellen als je je regio op Nederland hebt ingesteld), en dat is toch een beetje jammer.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>