Ethiopië sluit sociale media af voor toelatingsexamens universiteiten

Er zijn deze week examens om toegelaten te worden tot de universiteit. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zei dat de blokkade tot woensdag duurt, meldt de BBC.

Het ministerie wil ook bereiken dat studenten harder studeren als ze niet worden afgeleid door de media en voorkomen dat er valse geruchten op internet worden verspreid.

Ethiopië blokkeert vaker sociale media en websites van tegenstanders van de regering, maar die censuur wordt niet openlijk erkend. Meestal duren de blokkades slechts enkele uren en zijn die beperkt tot bepaalde regio’s.


Censuur

Het is maandag voor het eerst dat de sociale media in heel het land officieel ‘gesloten’ zijn. Een Ethiopische journalist die over de blokkade schrijft, vreest dat dit “slechts het begin is”

“De overheid is zeer scherp op het in de hand houden van sociale media. Ze zullen hiermee ervaring opdoen om bij een volgend protest weer een landelijke blokkade door te voeren”, aldus de journalist die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven.


Ondoorzichtig

Experts hebben kritiek geuit op Ethiopië, omdat de blokkade een precedent schept. Ook is niet duidelijk wie de beslissing neemt tot het afsluiten van sociale media en over de tijdsduur ervan.

In 2012 haalde de regering van het land al eens Skype offline, omdat de dienst volgens de autoriteiten werd gebruikt voor het plegen van fraude.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>