Facebook voegt versleuteling toe aan Messenger

Facebook gaat eind-tot-eind-versleuteling aanbieden in de Messenger-chat-app. Door de toegevoegde encryptie zijn gesprekken straks door niemand meer af te lezen, zelfs door Facebook zelf niet. Maar Facebook zou Facebook niet zijn als er niet een soort addertje onder het gras zat.

De versleuteling wordt langzaamaan uitgerold onder gebruikers van de web-app en de smartphone-app. Facebook maakt gebruik van hetzelfde versleutelprotocol als WhatsApp (dat ook onderdeel is van Facebook), dat oorspronkelijk wordt gebruikt in de veilige chat-app Signal.

Versleuteling


Eind-tot-eind-versleuteling betekent dat een bericht wordt versleuteld op het toestel van de verzender. De enige die het bericht kan ontsleutelen, is de ontvanger van een bericht. Iedereen die het bericht probeert te onderscheppen (zoals een inlichtingendienst) kan het dan niet lezen.Het bericht wordt nog steeds verstuurd én opgeslagen op de servers van Facebook, maar zelfs dat kan het bericht niet aflezen. En dat is toch een beetje vreemd, want Facebook staat er nou niet bepaald bekend om dat het je anoniem wil laten.

Niet standaard


De versleuteling staat dan ook niet standaard aan in de app. Sterker nog, het is een speciale ‘secret mode’ die je handmatig moet inschakelen vóórdat je een gesprek start. Zo zullen er in de praktijk weinig gebruikers écht gebruik maken van de versleutelde chats.Dat is anders dan de encryptie van WhatsApp. Die werd vorige maand uitgerold onder alle gebruikers, en staat gewoon standaard aan. Bij Facebook Messenger ligt de zaak wat anders, omdat Facebook er afhankelijker van is om chats te bekijken.

Experiment


Bovendien geldt de encryptie niet voor alle chats. Facebook-gebruikers hebben hun gesprekken namelijk vaak op meerdere apparaten, zoals een smartphone én een tablet. Het is dan niet te doen om de encryptie toe te voegen, omdat de sleutel gekoppeld is aan een apparaat.Voorlopig gaat het nog om een experiment dat onder een aantal gebruikers wordt getest. Later moet de encryptie voor alle gebruikers worden uitgerold.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>