Auto- en telecombedrijven starten Europese test met zelfrijdende auto’s

De grote test moet in totaal vier jaar duren, en in eerste instantie zal het 4G-netwerk gebruikt worden voor communicatie met de wagens, meldt brancheorganisatie voor de mobiele industrie GSMA donderdag.

Hoofddoel van de test is om de uitrol van technieken rond autonoom rijden in de EU te versnellen. Gekeken wordt naar de veiligheid en efficiëntie van zelfrijdende auto’s, en het automatiseren van transport en logistiek.

Daarbij worden functies onderzocht als systemen die botsingen vermijden door auto’s met elkaar te laten communiceren over hun positie en bedoelingen. Ook de automatische doorstroming van verkeer wordt onderzocht, net als de toepassing van verkeerswaarschuwingen.

Onder het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad werd de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s al verheven tot belangrijk punt. Dat leidde in april tot het tekenen van het ‘Verdrag van Amsterdam’, waarin EU-lidstaten afspraken om gezamenlijk regels voor zelfrijdende auto’s op te stellen.


4G en 5G

Tijdens de eerste fase van de Europese test, van 2017 tot 2019, wordt het huidige 4G-netwerk gebruikt. In de tweede fase, die loopt tot 2021, wordt zowel 4G als het dan nog experimentele 5G gebruikt. Eurocommissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger spreekt donderdag met Europese telecombedrijven over het project.

De telecombedrijven presenteren donderdag ook een manifest waarin zij pleiten voor een verzwakte netneutraliteit. In ruil daarvoor beloven die providers de uitrol van 5G-internet in 2020. De Europese Commissie heeft nog niet op dat voorstel gereageerd.

Onlangs werden Europese lidstaten het eens over nieuwe netneutraliteitsregels. Die bepalen dat providers niet mogen discrimineren tussen verschillende soorten internetverkeer. In Nederland bestond al vergelijkbare regelgeving.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>