Facebook ontwikkelt open source mobiel netwerk

Zo wil Facebook de verspreiding van draadloos internet in dunbevolkte gebieden aansporen, meldt het bedrijf woensdag.

Het OpenCellular-platform biedt alles om een compleet draadloos mobiel netwerk op te zetten, zowel hardware als software. Daarmee wil Facebook naar eigen zeggen de gestokte uitbreiding van mobiele netwerken aanjagen.

“Traditionele mobiele infrastructuur kan erg duur zijn, wat het moeilijk maakt voor providers om het overal aan te bieden”, schrijft Facebook-technicus Kashif Ali. “Voor kleinere organisaties en individuen is het moeilijk om op lokaal niveau de verbinding te verbeteren.”


Klein en veelzijdig

Het systeem is volgens Facebook met zoveel mogelijk bestaande componenten ontworpen, zodat de hardwarekosten laag blijven. Het systeem is geschikt voor netwerken van 2G tot 4G, maar kunnen ook lokaal worden ingezet.

De benodigde apparaten zijn stevig, maar klein genoeg om door één persoon geplaatst te worden. Facebook stelt de ontwerpen voor hardware, firmware en controlesoftware beschikbaar aan telecomproviders, investeerders, onderzoekers en bedrijven die een eigen versie willen bouwen.

Eerder presenteerde Facebook al drones met zonnepanelen, die internet in derdewereldlanden beschikbaar moeten maken. Google heeft met ballonnen eenzelfde doel voor ogen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>