Google-dochter DeepMind zet algoritmes in tegen blindheid

Het bedrijf denkt dat zijn software zulke ziektes kan opsporen in oogscans. Daarom wordt een samenwerking gestart met het Britse gezondheidszorgstelsel NHS.

De NHS gaat een miljoen geanonimiseerde oogscans aan DeepMind leveren, zodat het bedrijf daar zijn technologie op kan loslaten. De technologie van DeepMind wordt door Google al gebruikt in de app Google Photos, om de inhoud van afbeeldingen te identificeren en foto’s doorzoekbaar te maken.

In de samenwerking met het Londense Moorfields oogziekenhuis wordt onderzocht of DeepMind maculadegeneratie en diabetische retinopathie kan identificeren. Dat zijn respectievelijk een aandoening van het netvlies en een oogziekte die het gevolg kan zijn van diabetes.

“Als je diabetes hebt, is er 25 keer meer kans dat je blind wordt”, zegt Mustafa Suleyman, mede-oprichter van DeepMind, tegen The Guardian. “Als we dat kunnen detecteren, en er vroeg bij kunnen zijn, dan kan mogelijk 98 procent van het ernstigste verlies van gezichtsvermogen worden voorkomen.”


Dokter

DeepMind werkt met ‘neurale netwerken’, computersystemen met een structuur die lijkt op die van het menselijk brein. Door veel data te onderzoeken en feedback te krijgen van mensen, kunnen zulke systemen steeds beter worden in een taak, zoals het herkennen van afbeeldingen.

De samenwerking tussen DeepMind en Moorfields kwam op gang nadat een dokter besloot de Google-dochter aan te schrijven. Hij had gelezen over de technieken van het bedrijf en dacht dat ze iets zouden kunnen betekenen bij de behandeling van oogaandoeningen.


Ervaring

Door het bekijken van oogscans te automatiseren, zouden vooral veel meer scans kunnen worden bestudeerd. “Ik heb de ervaring van mijn hele levensduur nodig om de geschiedenis van één patiënt te volgen”, zegt professor Peng Tee Khaw, onderzoeksleider bij Moorfields. Slimme algoritmes zouden volgens hem “de ervaring van 10.000 levensduren” kunnen hebben.

DeepMind werkte al één keer eerder samen met de NHS, via een app die de nierfunctie van patiënten bijhoudt. Daar ontstond echter ophef over de privacy van patiënten, omdat gevoelige gezondheidsdata met de Google-dochter wordt gedeeld. In het oogonderzoek gaat het enkel om geanonimiseerde gegevens en is het privacyrisico dus een stuk lager.

Eerder dit jaar wisten onderzoekers van DeepMind de Go-grootmeester Lee Sedol te verslaan met het zelflerende algoritme AlphaGo. Eerder werd gedacht dat dat spel voor computers nog veel te complex zou zijn om te kunnen winnen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>