Blok ziet niets in proef met Airbnb-verhuur sociale huurwoning

De woningcorporatie wilde een kleinschalige test uitvoeren met vakantieverhuur van studentenwoningen, maar blies die plannen donderdag af na felle kritiek van onder meer de VVD.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Blok vrijdag dat hij ook niets zag in het experiment. “De huurders van deze woningen profiteren van een lage huurprijs van sociale woningen. Daarom ligt het niet in de rede om deze woningen voor toeristische verhuurdoeleinden in te zetten.”

Eerder deed ook de Amsterdamse burgermeester Eberhard van der Laan al controversiële uitspraken over de verhuur van sociale woningen via Airbnb. Hij zei dat het “niet gek” zou zijn als de woningen op gereguleerde wijze konden worden verhuurd.


Meldplicht

Wethouder Laurens Ivens wil dat er een meldplicht voor Airbnb-verhuur komt, zodat de gemeente beter in kaart kan brengen welke woningen worden verhuurd en voor welke periode. 

“Een meldplicht zou een beperking kunnen vormen voor de gastvrijheidseconomie”, schrijft Blok daarover. Hij zegt daarom te willen overleggen met de gemeente Amsterdam over de invoering van de maatregel.

Airbnb heeft al een overeenkomst met de gemeente Amsterdam, waarin onder meer wordt geregeld dat toeristenbelasting wordt afgedragen. De site kan vanwege privacyregels echter niet worden verplicht om gegevens over zijn gebruikers te overhandigen aan de overheid, zodat kan worden gecontroleerd of voldoende belasting wordt afgedragen en of mensen hun woning niet langer dan toegestaan verhuren.

Blok zegt te onderzoeken of die data door middel van een wetswijziging wel beschikbaar kan worden gemaakt. De gegevens zouden dan alleen mogen worden gebruikt om de betaling van toeristenbelasting te handhaven.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>