FBI helpt bij ontgrendeling iPhone in moordzaak

Een openbaar aanklager in de staat Arkansas maakte woensdagnacht bekend dat de FBI zal helpen om de iPhone en een iPod te ontgrendelen. Zij zijn eigendom van twee verdachten in de moord van een echtpaar.

Het is niet duidelijk of de FBI dezelfde techniek zal gebruiken die bij de opsporingsdienst is aangeleverd voor het kraken van de iPhone van Syed Rizwan Farook, een van de schutters die in de stad San Bernardino veertien mensen om het leven brachten.

“Toen we hoorden dat [de FBI] die telefoon kon kraken, wilden we in ieder geval even kijken of ze ons wilden helpen”, zei openbaar aanklager Cody Hiland uit Arkansas volgens de Los Angeles Times


‘Onwaarschijnlijk’

Farook was eigenaar van een iPhone 5c, terwijl het in de zaak in Arkansas draait om een iPhone 6. Die is beveiligd met een vingerafdrukscanner en heeft ook nog een extra beveiligingschip, de zogenoemde ‘Secure Enclave’. Het is onduidelijk of de nieuwe methode van de FBI ook deze beveiliging kan omzeilen.

Een anonieme bron binnen de FBI zegt tegen de Times dat het onwaarschijnlijk is dat de opsporingsdienst de nieuwe ontgrendelmethode zal gebruiken in een criminele strafzaak. De methode zou dan namelijk openbaar kunnen worden.

In de zaak rond Farook weigerde Apple zelf software te schrijven die de beveiliging van de iPhone 5c zou verzwakken. Het bedrijf en verschillende beveiligingsexperts waarschuwden dat dit de beveiliging van alle iPhones zou kunnen verzwakken.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>