Onbeperkt gamen voor vast bedrag per maand met Utomik

Gamen is doorgaans een dure hobby. Voor één nieuw spel leg je al gauw een paar tientjes neer. Utomik pakt het anders aan. Deze dienst is van Nederlandse makelij en laat je onbeperkt gamen voor een vast, relatief laag bedrag per maand.

Utomik is vandaag in open beta gegaan. Iedereen kan zich daardoor nu inschrijven voor de dienst. Dat kost momenteel 5,99 euro per maand, waarbij je de eerste twee weken gratis kunt proberen. Opzeggen kan ook wanneer je wil. De software doet qua layout en kleuren meer dan een beetje denken aan Steam, het grootste gamesplatform op de pc. 

Toch wordt Utomik nog het meest vergeleken met streamingdiensten als Spotify en Netflix. Die vergelijking klopt echter maar deels, omdat de games op Utomik niet worden gestreamd. Je speelt ze na installatie gewoon af op je eigen computer, die dan ook aan de systeemvereisten van de games moet voldoen. Gezien de games op Utomik vrij oud zijn, is dat niet zo’n groot probleem.

Dat aanbod is overigens zelf nog vrij beperkt. Hardcore gamers komen op Utomik nog niet zo aan hun trekken. De meeste games hebben ze vermoedelijk allang gespeeld. Wel is er nu al een goede mix van verschillende genres, zoals strategie, shooters, point-and-click-adventures en indiegames. Vooral in die laatste categorie vind je meer recente titels, zoals Evoland 2 en Mini Metro.

Volgens de makers komen er iedere week nieuwe games bij. Dat is ook nodig, want Utomik valt of staat uiteindelijk bij het aanbod. De software zelf draait namelijk verder al als een tierelier. Zo is het slim bedacht dat games maar voor een klein deel worden gedownload, voordat je kunt beginnen te spelen. De rest wordt binnengehaald terwijl je speelt. 

Kies een game, en binnen enkele seconden ben je aan het spelen. Op die manier is het ook leuk om nieuwe spellen te ontdekken, die je anders niet zo snel zou kopen. De games die je speelt, worden samengebracht onder My Utomik. Daar kun je ze later altijd weer terugvinden. Wat wel nog mist, is sociale interactie met je medegamers. Vriendenlijsten e.d. worden later toegevoegd.

Probeer Utomik hier zelf door een account aan te maken en de software te installeren. 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>