Review: LG G Pad 8.3 brengt luxe naar Android-tablets

Foto:  NU.nl/Marc Rademaker

Lees de volledige review op NUtech

Android-tablets zijn doorgaans niet erg mooi. Stevig, met prima specificaties, dat soms wel. Met de G Pad wil LG behalve goede specificaties ook een uitstraling van elegantie naar Android-tablets brengen, en probeert het de iPad Mini te beconcurreren. Die missie slaagt grotendeels.

De G Pad is in ieder geval mooi om naar te kijken. LG heeft gekozen voor een simpel, dun ontwerp met afgeronde hoeken.

De tablet is met 338 gram relatief licht en kan makkelijk worden vastgehouden met één hand, mede door de zeer dunne rand aan weerszijden van het scherm.


Behuizing


De achterkant is grotendeels gemaakt van aluminium, een mooier materiaal dan het plastic waarvan veel andere Android-tablets van zijn gemaakt. 

Jammer genoeg bedekt het aluminium niet de hele achterkant: aan de boven- en onderkant zitten nog twee stukken plastic. Dat ziet er net iets minder mooi uit dan een achterkant die geheel uit één stuk is gemaakt, zoals de aluminium achterkant van de iPad Mini.

Qua specificaties kan de G Pad mee met de besten. Het scherm van 8,3 inch heeft een full hd-resolutie. Dat zorgt voor haarscherpe beelden met 273 pixels per inch.

Ook de kleuren zijn mooi, al zijn witte vlakken een beetje grijs. De helderheid is niet slecht, maar het scherm is wel iets minder fel dan dat van sommige concurrenten.


Software


De G Pad draait op een aangepaste versie van Android 4.2.2. De software van LG brengt enkele nuttige functies met zich mee, maar er zijn ook bugs en lelijke elementen.

Net als op zijn telefoons kiest LG voor een speels uiterlijk, met vrolijk rondstuiterende icoontjes en notificatiegeluiden die zich prima op hun plaats zouden voelen in een kerstfilm uit de jaren 80. Als je graag een jongenskoor of stevig pianogepingel als wekker gebruikt, dan is dit de tablet voor jou.

LG heeft net als fabrikanten als Asus en Sony de mogelijkheid toegevoegd om kleine apps als pop-up boven full-screen-apps te tonen. Zo is het mogelijk om snel je e-mail te checken of op je kalender te kijken, zonder de geopende app af te sluiten.

Veel eigen apps van LG zien er jammer genoeg vrij lelijk uit. De kalender is erg rommelig en de e-mail-app heeft een gedateerd grijs uiterlijk.

Het grootste nadeel aan de software van LG is echter dat er momenteel nog te veel bugs in zitten. De prestaties zijn over het algemeen dik in orde, maar van tijd tot tijd treden haperingen op. Het draaien van de tablet tussen portret- en landschapmodus zorgt bijvoorbeeld vaak voor vertraging.


Prestaties


Normaal gesproken presteert de G Pad echter uitstekend. Dat blijkt ook uit verschillende tests, die uitwijzen dat de prestaties ongeveer op één lijn liggen met de uitstekende Nexus 7, die draait op dezelfde Snapdragon 600-chip.

Grootste nadeel aan de G Pad is de accuduur. Het spelen van een full hd-video, met wifi en geluid aan en helderheid op 65 procent, hield de tablet iets minder dan 7 uur vol. Dat is niet bar slecht, maar valt wel tegen, zeker voor een scherm dat niet bijzonder helder is.

Voor een tablet heeft de G Pad een verrassend goede camera. Opvallend is ook dat veel softwarefuncties, zoals burst- en panoramamodus, hun weg van de smartphonecamera’s van LG naar de tablet hebben weten te vinden.

Foto’s die worden gemaakt met de 5 megapixelcamera zijn over het algemeen redelijk scherp, al is de kleurreproductie bij mindere lichtomstandigheden niet geweldig. 


Conclusie


Al met al is de G Pad 8.3 een van de beste Android-tablets tot nu toe. Wel valt op softwaregebied en wat betreft accuduur nog wat te wensen.

Voor een eerste poging in jaren van LG is de G Pad echter een zeer aantrekkelijk apparaat. In tegenstelling tot de meeste Android-tablets is de bouwkwaliteit en uitstraling mooi. Het compacte formaat maakt gebruik met één hand mogelijk, maar het scherm van 8,3 inch biedt films en apps net iets meer ruimte dan 7 inch-tablets.

Lees de hele review en bekijk foto’s op NUtech

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>