Europese drones krijgen verplichte herkenningschip

Het Europees Parlement in Straatsburg stemde donderdag in met een voorstel hiertoe van EU-parlementariĆ«r Matthijs van Miltenburg (D66). ”Je zou het kunnen zien als een kentekenplaat”, aldus Van Miltenburg. ”De chip en registratie zijn niet erg kostbaar en voorkomen wel een hoop gedoe bij een ongeluk.”

Er zijn nu nog nauwelijks Europese regels voor drones. ”Als we nu niets regelen dan wordt de drone in het ene land vogelvrij en in het andere vliegt het vast in een web aan onnodige regels.” D66 wil ook dat er Europees erkende opleidingen voor ”bestuurders” van drones komen.


Banen

Drones kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld het inspecteren van treinrails, dammen en energiecentrales, maar ook voor het maken van filmbeelden en het bezorgen van postpakketten.

De dronesector kan de komende tien jaar tot 100.000 banen opleveren. Dan moeten er wel regels zijn op het gebied van veiligheid, privacy, databescherming en aansprakelijkheid, aldus het Europees Parlement. Registratie van de eigenaar is dan noodzakelijk. Daarnaast moeten er regels komen die voorkomen dat drones botsen met andere luchtruimgebruikers.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>