Review: Eenvoudige Nexus 5X met nieuwste Android-versie

De 5X is, zoals de naam al verklapt, de opvolger van de Nexus 5 uit 2013. Die smartphone was niet perfect – de camera en de accuduur waren niet al te best – maar toch werd het toestel geliefd om zijn goede prestaties, simpele software en redelijk zachte prijs van 399 euro.

Twee jaar later lijkt de 5X misschien wel iets te veel op de Nexus 5. Het uiterlijk van het toestel is er niet echt op vooruit gegaan, de accuduur is weliswaar licht verbeterd, maar de prestaties zijn dit keer niet perfect. Dat er 80 euro aan de adviesprijs is toegevoegd helpt ook niet.


Uiterlijk

De Nexus 5X, die is ontwikkeld door LG, heeft opnieuw een simpel uiterlijk van kunststof. Er zit dit maal geen bolling aan de achterkant, waardoor het toestel vrij slank is. Alleen de camera steekt een beetje uit de behuizing.

Het bescheiden gewicht (136 gram) en het gebruikte materiaal zorgen ervoor dat de Nexus 5X vrij goedkoop aanvoelt. Het toestel is niet lelijk en de bouwkwaliteit is zeker niet slecht, maar het ontwerp van de 5X is wel erg saai. Er zijn voor minder dan 500 euro veel mooiere toestellen op de markt.

Aan de achterkant van de 5X zit een metalen ring met daarbinnen de vingerafdrukscanner. Deze werkt uitstekend. Het instellen is zeer snel gepiept en vingers worden vervolgens snel herkend.

De plaatsing aan de achterkant is begrijpelijk, want de randen om het scherm kunnen daardoor dun blijven. Het is vooral in het begin wel even zoeken naar de scanner, omdat je deze niet kunt zien als je je vinger erop probeert te leggen. Dit went echter snel en de scanner werkt ook heel behoorlijk als je vinger slechts deels binnen de ring valt.

Het scherm heeft een formaat van 5,2 inch en een full hd-resolutie. Dat is prima en op de kleurweergave valt niets aan te merken. Het is fijn om te zien dat LG niet kiest voor de accuslurpende qhd-resolutie, die verder weinig zou toevoegen op dit formaat.


Software

De Nexus 5X draait op Android 6.0 (Marshmallow). De directe beschikbaarheid van de nieuwste ‘kale’ versie van Android zal opnieuw een belangrijke reden zijn voor veel mensen om een Nexus-toestel te overwegen, evenals het feit dat updates die in de toekomst snel zullen doorkomen.

Hoewel Marshmallow visueel niet veel verandert aan Android, zitten er wel een aantal belangrijke nieuwe functies in het systeem. Een van de opvallendste is Now On Tap, een uitbreiding van Googles slimme assistent Now.

De nieuwe functie, die alleen nog werkt als de smartphone op de Engelse taal staat ingesteld, scant bij een lange druk op de thuisknop de tekst op je scherm en toont relevante informatie. Als mensen in een chatgesprek bijvoorbeeld een restaurant of film noemen, verschijnt hier een simpel overzicht van en kun je snel doorklikken naar zoekresultaten.

Now On Tap slaat de plank helaas nog vrij vaak mis. Als het werkt, dan is het een ontzettend leuke toevoeging, maar de resultaten zijn nu nog te onbetrouwbaar.

Now On Tap


Privacy

Android Marshmallow geeft gebruikers eindelijk een manier om te bepalen welke gegevens apps kunnen inzien. Voorheen moest je bij het installeren van apps uit Google Play in één keer bepalen welke gegevens een app mocht gebruiken, zoals je locatie, foto’s of agenda.

Nu geef je van tevoren geen toestemmingen, maar vragen apps om een toestemming als ze die nodig hebben. Whatsapp wil bijvoorbeeld pas toegang tot je camera als je een foto aan iemand gaat sturen.

Dit systeem, dat vergelijkbaar is met de manier waarop iOS al jarenlang met app-permissies omgaat, is een enorme vooruitgang. Apps die om onduidelijke redenen toestemming tot allerlei gegevens vragen kunnen simpelweg worden teruggefloten, zonder dat de hele app hoeft te worden verwijderd.

Android-permissies


Prestaties en fotokwaliteit

De software werkt dus fijn, en het mooie uiterlijk dat met Android 5.0 werd geïntroduceerd blijft overeind. Helaas levert de 5X soms wel wat tegenvallende prestaties, met name als er iets met de camera moet gebeuren.

De smartphone maakt gebruik van een Snapdragon 808-chip, een prima processor die eerder onder meer de LG G4 aanstuurde. Er is 2 GB werkgeheugen; dat is niet extreem veel, maar zou in de meeste situaties prima moeten voldoen. In benchmarktests komt de Nexus 5X dan ook aardig goed uit de bus, net onder de duurdere vlaggenschepen die eerder dit jaar verschenen.

Benchmarks Nexus 5X
Benchmarks Nexus 5X

Toch waren er af en toe haperingen, vaak op onverklaarbare momenten. Er treedt vaak vertraging op bij het gebruik van de camera. De hdr-modus van de 12 megapixel-camera maakt doorgaans prima foto’s, maar is soms zo traag in het gebruik dat het niet meevalt om even snel een kiekje te schieten.

Het kwam meermaals voor dat de sluiterknop compleet geblokkeerd werd omdat hdr-foto’s nog op de achtergrond moesten worden verwerkt. Vergeleken met de haast onmerkbare werking van de hdr-modus op toestellen als de Galaxy S6 is dat een kleine blamage.

Daar staat tegenover dat de fotokwaliteit wel uitstekend is. Wie geduld heeft, kan ook in het donker meestal prima plaatjes maken. De meegeleverde camera-app is zeer simpel en biedt nauwelijks opties, maar de automatische instellingen doen hun werk prima. Video’s kunnen worden gemaakt in 4K-kwaliteit en in slow-motion.


Accuduur

De batterij van de Nexus 5 is met een capaciteit van 2.700 mAh niet erg groot, maar bij normaal gebruik kom je er wel de dag mee door. Alleen op dagen van intensief gebruik (ruim 2,5 uur schermtijd) moest hij tussendoor nog even aan de oplader.

Het opladen van de Nexus 5X gaat gelukkig vrij snel, via de usb-c-poort aan de onderkant. Het is even onhandig dat je geen oude micro-usb-kabels meer kan gebruiken, maar usb-c verschijnt op steeds meer apparaten en zal binnen een jaar vermoedelijk overheersend zijn.

Als de Nexus 5X niet wordt gebruikt, zorgt de Doze-functie van Android 6.0 voor een zeer laag accuverbruik. Doze verlaagt het energieverbruik sterk, maar wel alleen als de telefoon al enkele uren niet meer beweegt.

Hier kun je overdag dus profijt van hebben als de smartphone ongebruikt op een tafel ligt, maar komt vooral van pas als je hem ‘s nachts niet aan de oplader hebt. Dan verbruikt de 5X in een hele nacht slechts enkele procenten van de accu.


Conclusie

De Nexus 5X is een goede telefoon, die vooral qua design wat tegenvalt. Met een prijs van 479 euro voor een 16 GB-versie (529 euro voor 32 GB) hadden we iets mooiers verwacht. Hetzelfde geldt voor de specificaties; de concurrentie op de Android-markt is moordend en de intern indrukwekkendere Galaxy S6 is verkrijgbaar voor ongeveer dezelfde prijs als de 5X.

Het Nexus-toestel is daarom vooral geschikt voor mensen die graag de nieuwste Android-versie gebruiken, en de vaak wat klungelige Android-varianten van andere fabrikanten willen omzeilen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>