Robotje simuleert hersencellen om te navigeren

Om het robotje te laten navigeren hebben de onderzoekers twee soorten neuronen uit het menselijke brein softwarematig gesimuleerd; de ‘plaats’-cel en de ‘raster’-cel, meldt Technology Review maandag.

“Mensen en dieren hebben een instinctief vermogen om vrij en moeiteloos te navigeren zonder al te veel moeite”, aldus hoofdonderzoeker professor Haizhou Li.

Het robotje werd vervolgens losgelaten in een kantoor van 35 vierkante meter. Volgens de wetenschappers wist de robot op dezelfde manier zijn locatie vast te stellen als bij de biologische hersencellen zou gebeuren, hoewel het systeem nog niet zo goed werkt als een normaal gps-systeem. 

Volgens de onderzoekers kunnen de softwarematige neuronen helpen bij het ontwikkelen van betere navigatiesystemen.


Kunstmatige intelligentie

Het softwarematig simuleren van hersencellen is een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zegt Oren Etzioni, ceo van het Allen Institute for Artificial Intelligence in Seattle. “Zogenoemde neurale netwerken zijn nu nog maar zeer los gebaseerd op het brein. De verbindingen die nu worden gelegd zijn nog erg simpel vergeleken met de synaps.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>