Review: Aquaris E5 Ubuntu Edition

De Aquaris E5 is een smartphone die qua prijs en specificaties ergens tussen mid-range en budget in zit. Hij heeft een scherm van 12,7 cm (5 inch) met 720×1280 pixels, een quadcore Cortex A7-processor, camera’s van 13 en 5 megapixel, 1 GB geheugen en 16 GB opslag. Tot zover de specificaties, want die zijn niet wat deze smartphone interessant maakt.

De Aquaris E5 Ubuntu Edition is een van de eerste smartphones op de Europese markt die van dit nieuwe besturingssysteem Ubuntu Touch gebruikmaken. Hoewel het besturingssysteem werkt op een basis van Android, is daarvan weinig te merken. Gebruikers krijgen namelijk vrijwel alleen te maken met de software die door de bekende Linux-distributie Ubuntu wordt geleverd.

De interface van Ubuntu Touch is even wennen, tenminste als u Android, iOS of Windows Phone gewend bent. Gebruikers van de desktop-versie van Ubuntu herkennen de Unity-omgeving met bovenin notificaties en favoriete en actieve apps aan de linkerkant van het scherm. In tegenstelling tot andere mobiele besturingssystemen geeft Ubuntu Touch geen overzicht van beschikbare apps op het thuisscherm. In plaats daarvan zijn er de ‘scopes’. Op verschillende schermen wordt hier allerlei informatie getoond, zoals uw laatste berichten, aankomende afspraken, interessante plaatsen in de buurt, nieuws, foto’s, video’s en muziek. Op een van de schermen zijn ook alle geïnstalleerde apps te vinden. Zodra een app geopend is, verschijnt hij in het app-overzicht aan de linkerkant. Dat wordt zichtbaar met een swipe vanaf de zijkant van het scherm. Een swipe vanaf rechts maakt het mogelijk om te bladeren tussen de laatst gebruikte apps en vanaf de bovenkant worden meldingen en instellingen zichtbaar.

Het aantal standaard geïnstalleerde apps is beperkt. Wie naast onder andere Facebook en Twitter nog andere apps wil installeren, kan terecht in de Ubuntu-winkel. Deze is echter bij lange na niet zo goed gevuld als de app-winkels van Google, Apple en Microsoft. Dat is echter niet vreemd voor een mobiel besturingssysteem dat nog maar net op de markt is. Hoewel het relatief eenvoudig moet zijn om apps voor Ubuntu Touch te maken, zijn er nog maar weinig diensten die een eigen app hebben voor Ubuntu Touch. Zo ontbreken veelgebruikte chat-apps als WhatsApp en Snapchat, evenals nieuws-apps voor de populaire Nederlandse media.

Conclusie

Matige smartphone met interessant nieuw besturingssysteem.

Pluspunten:

Dankzij Linux veel modificatie-opties, volledig opensource.

Minpunten:

Weinig apps beschikbaar.

Adviesprijs: € 199,90

Voor meer informatie: www.bq.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>