Eerste indruk: Twee geduchte Surface Pro 4-concurrenten van HP


Spectre X2

De X2 is een nieuw model in HP’s lijn van apparaten. Het is een hybride apparaat dat vergelijkbaar is met de Surface van Microsoft: een 12 inch-tablet met afneembaar toetsenbord en een pootje zodat hij blijft staan.


Specificaties

De X2 weegt zonder toetsenbord 840 gram en is 8 millimeter dik – net iets dunner dan de Surface Pro 4 van Microsoft. Mèt toetsenbord is het apparaat 1,22 kilo zwaar en 13,15 millimeter dik. Het 12 inch-scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1280 pixels. De tablet wordt ook geleverd met een stylus. Jammer genoeg kan die niet op een handige manier worden weggestopt.

De Spectre X2 beschikt verder over een zesde generatie Intel Core m-processor en ssd-opslag tot 256 GB. Op een volle accu gaat de Spectre X2 volgens HP zo’n tien uur mee, aldus HP. De X2 komt ook met 4G-ondersteuning.

Het hybride apparaat beschikt maar liefst over drie camera’s: een 5 megapixel-camera aan de voorkant, een 8 megapixel-camera aan de achterkant en nog een Realsense 3d-camera aan de achterkant, die diepte kan herkennen. Dat HP die laatste camera aan de achterkant heeft geplaatst is opvallend, omdat hij zo niet voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning kan worden gebruikt. Hoe die 3d-camera op een handige manier kan worden gebruikt moet nog blijken.

De X360 beschikt verder over twee usb type c-poorten. Daarmee is het dus mogelijk om een randapparaat zoals een muis of toetsenbord te koppelen aan de tablet, terwijl de andere poort gebruikt kan worden om het apparaat op te laden.


Afwerking

Wat direct opvalt is de mooie afwerking van de standaard. In plaats van een pootje in het midden kiest HP ervoor om een u-vormige standaard aan de achterkant te bevestigen. De standaard past mooi in de behuizing wanneer die naar binnen wordt geklapt.

Uitklappen kan met een knopje aan de zijkant. De standaard klikt naar buiten, voelt stevig aan en hoeft niet in positie te worden geklikt, waardoor de positie van het scherm makkelijk verstelbaar is.

De behuizing voelt zeer high-end aan. Het geeft die indruk ook op het eerste gezicht, met name doordat het van metaal is gemaakt en een mooie stoffen achterkant heeft. Wanneer er getypt wordt merk je echter dat het toch om een dun tablettoetsenbord gaat dat meebuigt wanneer er op wordt gewerkt en niet duidelijk klikt wanneer de toetsen worden ingedrukt. Dat is jammer.

HP zet de Spectre X2 op de markt als een apparaat dat vooral een tablet moet zijn, maar dat is dan wel een behoorlijk grote tablet van 12 inch. Wanneer ik op een bank ga zitten met de X2 in mijn hand (zonder toetsenbord) voelt het redelijk aan, maar ik heb wel mijn knie nodig om het toch wat grote apparaat te laten rusten.

Tijdens het testen viel verder op dat het virtuele toetsenbord niet altijd meewerkt. Typen gaat prima, maar wanneer ik de shift-knop wil gebruiken om een hoofdletter te tikken, reageert het toetsenbord slecht. Volgens HP ging het hier om een softwarematig probleem aan de kant van Microsoft, maar maakt voor mij als gebruiker weinig uit. Dit kan overigens zijn verholpen in de uiteindelijke versie van het apparaat.


Voorlopige conclusie

De X2 is een zeer mooi afgewerkt hybride appraat en een geduchte tegenstander voor alle Surface-achtige apparaten die momenteel de markt bestormen.

Persoonlijk vind ik het formaat net iets te groot om de X2 als tablet te gebruiken en het toetsenbord net iets te dun om het apparaat als laptop te gebruiken. Desalniettemin is de X2 een indrukwekkend hybride apparaat, en een geduchte concurrent voor de Surface Pro 4. De uiteindelijke score hangt wel af van de werkelijke accuduur, die uit praktijktests moet blijken

HP Spectre x2 is naar verwachting begin november beschikbaar in Nederland vanaf 999 euro.


Spectre X360

HP geeft verder zijn Spectre X360 een update. Ook deze laptop is een hybride apparaat, maar op een andere manier dan de X2. Waar de X2 over een afneembaar toetsenbord beschikt, kan het keyboard van de X360 helemaal rondklappen zodat hij achter het scherm wordt gedraaid – de naam geeft het eigenlijk al een beetje weg.


Specificaties

De x360 wordt geleverd met een zesde generatie Intel Core i5 of i7-processor, en tot 512 GB aan ssd-opslaggeheugen. De laptop weegt 1,4 kilo en is 15,9 millimeter dik.

Het 13,3 inch-scherm heeft een quad hd-resolutie van 2.160 bij 1.440 pixels. Op een volle accu moet het apparaat volgens de fabrikant zo’n 12 uur meegaan.

De x360 beschikt helaas nog niet over het nieuwe usb type-c, maar heeft wel drie usb 3.0 poorten, evenals een hdmi- en minidisplay-poort.


Afwerking

De X360 komt in twee uitvoeringen: een normale versie met aluminiumkleurige behuizing en een versie met een donkergrijze behuizing met koperkleurige details. Laatstgenoemde is in beperkte oplage beschikbaar, maar is indrukwekkend. De laptop ziet er al high-end uit,en de koperen details geven het apparaat een nog iets luxer gevoel.

Op het toetsenbord van de X360 is weinig aan te merken; er kan fijn worden getikt op de laptop en de toetsen geven een fijne klik wanneer ze worden ingedrukt.


Laptop of tablet

Waar HP met de X2 een tablet op de markt wil brengen die óók een tablet is, is de X360 het tegenovergestelde: een laptop die ook als tablet kan worden gebruikt. Als je het apparaat zo benadert, is er weinig mis met de laptop. De X360 voelt aan als een laptop en er valt goed op te werken.

Wanneer je het toetsenbord omklapt kan de X360 in principe worden gebruikt wanneer je op de bank zit of bijvoorbeeld een film wil kijken in de trein. Maar het blijft een 13,3 inch-laptop, en helemaal natuurlijk voelt het niet aan. Je kunt je afvragen of je behoefte hebt aan deze laptop als je al over een kleinere, handzamere tablet beschikt. Maar dat kun je ook omdraaien: er is weinig reden om een tablet mee te nemen als je ook over een smartphone en een laptop als de X360 beschikt.

Een grote misser tijdens het testen was het toetsenbord dat niet werd uitgeschakeld wanneer het werd omgeklapt. Wanneer ik het apparaat op mijn knie liet rusten werden er daardoor knoppen ingedrukt. Een medewerker van HP vertelde mij echter dat dit niet de bedoeling is en dat dit niet het geval zal zijn in de uiteindelijke versie die in de winkels zal verschijnen.


Voorlopige conclusie

De afwerking van de X360 is goed, met name bij de versie die in beperkte oplage beschikbaar is. De laptop werkt verder fijn en het touchscreen reageert prima. Wel is de laptop wat groot om echt mee te tellen als volwaardige tablet. De uiteindelijke score hangt uiteraard af van de werkelijke accuduur, die uit praktijktests moet blijken

De HP Spectre x360 is naar verwachting in oktober beschikbaar in Nederland vanaf 1.199 euro.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>