‘Compromis over afschaf roamingkosten nabij’

Dat meldt althans Politico op basis van ontwerpvoorstellen. 

Volgens het voorgestelde compromis zouden de roamingkosten per 2017 worden afgeschaft. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de roamingkosten per 2015 worden afgeschaft. 

Tijdens eerdere onderhandelingen zette het Europees Parlement in op 2016. De Raad wilde pas in 2018 af van de roamingkosten, met in de tussentijd een overgangsregeling waarbij Europese burgers een aantal megabytes gratis konden surfen in het buitenland. Die overgangsregeling zou in dit voorstel wel komen te vervallen. 


Netneutraliteit

Daarnaast zouden de Europese ministers akkoord gaan met grote delen van de strenge vorm van netneutraliteit. Wel zouden zij vasthouden aan de voorrangspositie voor gespecialiseerde diensten, iets waar het EP tegen is. 

Volledige netneutraliteit zorgt ervoor dat providers bepaalde diensten geen voorrang mogen geven, en ook geen extra geld mag worden gevraagd. In het voorstel van Letland wordt netneutraliteit dus iets soepeler geformuleerd: bepaalde diensten, zoals medische toepassingen, mogen wel worden voorgetrokken. 

In Nederland geldt sinds 2013 wel een strenge vorm van netneutraliteit, zonder voorrang voor gespecialiseerde diensten. Als het huidige Europese voorstel wordt doorgevoerd komt de strenge, Nederlandse versie te vervallen.


Letland

Het telecompakket, afkomstig uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), werd in 2014 goedgekeurd door het Europees Parlement. Goedkeuring van de achtentwintig lidstaten heeft het pakket nog altijd niet. Eerder deze maand mislukte wederom een onderhandelingspoging tussen de Europese ministers en het EP. 

Het compromis zou komen uit de koker van Letland, dat momenteel de voorzitter is van de Raad. Het is de laatste kans voor Letland om zich in die rol te bemoeien met het voorstel; in juli neemt Luxemburg het stokje over. 

Op 29 juni komen de Raad, het EP en de Commissie voor het laatst bijeen onder het Letse voorzitterschap.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>