Voormalig CIA-directeur vindt overheidshack ‘legitieme spionage’

Dat zegt Michael Hayden, voormalig directeur van de inlichtingendiensten NSA en CIA, tegen de Wall Street Journal. Hij noemt de gehackte databases een “legitiem inlichtingendoelwit”.

Volgens de gepensioneerde generaal lijkt het erop dat het Chinese ministerie van Staatsveiligheid achter de hack zit. Dat ministerie is vergelijkbaar met de CIA in de VS.

“Dit is echt een big deal“, zegt Hayden over de hack. Volgens hem treft vooral de VS blaam. “Mijn voornaamste emotie is schaamte.”

“Ik had er niet twee keer over nagedacht om hetzelfde te grijpen in het Chinese systeem. Ik had daar geen toestemming voor gevraagd. China moet zich hier niet voor schamen, maar wij moeten ons schamen dat we dit soort informatie niet beschermen.”

Volgens Hayden bestaat het risico dat gênante informatie uit de personeelsdatabases – bijvoorbeeld over drugsbegruik of financiële problemen – kan worden gebruikt om Amerikanen te werven als spion voor China. Dat moet volgens hem worden gezien als “eervol spionagewerk”. “Alle landen doen het, inclusief ons eigen land.”

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>