5 opvallendste privacy- en veiligheids-features in iOS 9 en OS X 10.11

Apple hamerde tijdens de presentatie van iOS 9 en OS X 10.11 niet alleen op nieuwe features, maar ook op de privacy en de veiligheid van de nieuwe besturingssystemen. Er zitten namelijk flink wat nieuwe functies in iOS en OS X, waarmee je veiliger en anoniemer blijft met je iPhone of iPad. Dit zijn de belangrijkste functies.

.1 Lokale opslag van gegevens


Hoewel slimme assistenten als Siri veel persoonlijke data nodig hebben om een goede dienst te verlenen, wordt die data niet gekoppeld aan je Apple-account. Dingen die je via de slimme assistent zoekt, personen die je belt, of afspraken die je maakt, worden niet naar de servers van Apple verstuurd. Ook informatie uit het controversiële HealthKit wordt niet door de techgigant verzameld.ÂIn plaats daarvan wordt alle informatie lokaal opgeslagen op je systeem. Op basis daarvan kan Siri je toch goed helpen, zonder dat je informatie ergens wordt verzameld. Overigens betekent dat wel dat Siri niet cross-platform kan werken – althans, niet optimaal. Als je de assistent vooral op je iPhone gebruikt, kan het goed zijn dat je op je iPad minder goede suggesties krijgt. 

2. Meer veiligheid in Safari


Browser Safari krijgt enkele beveiligingsfuncties. Zo komt er een adblocker in de mobiele browser te zitten, waarmee je advertenties, cookies of pop-ups kunt blokkeren. Zo is er minder gevaar voor malware-injecterende advertenties.OS X 10.11 gaat ook de ondersteuning voor Safari-extensies aanpakken. Die worden nu allemaal door Apple persoonlijk gecontroleerd en gesigneerd. Dat betekent dat iedere extensie die je via de officiële manier kunt downloaden ook echt veilig is, en bijvoorbeeld geen malware kan verspreiden.Het is nog steeds wel mogelijk om extensies buiten Apple om te installeren, maar daarvan worden geen automatische updates gedownload. 

3. Langere wachtwoorden


Het wachtwoord op je iPhone of iPad moet langer worden. Moest je in vorige versies van het OS nog gebruik maken van een 4-cijferige pincode, in iOS 9 moet dat er een van 6 cijfers zijn. Toegegeven, het is wat lastiger om te wennen aan een nieuwe pincode, maar het is wel veel veiliger voor brute force-aanvallen.

4. Tweefactorauthenticatie in iCloud


Cloud-opslagdienst had al tweefactorauthenticatie, maar alleen voor de webversie. In iOS 9 (en in OS X ‘El Capitan’) wordt de extra beveiligingslaag ook geintegreerd in de apps van iCloud. Met tweefactorauthenticatie kun je naast je wachtwoord een extra beveiligingslaag toevoegen aan het inloggen op je iCloud, door een toegangscode via sms te krijgen.Daarnaast zitten er ook onder de motorkap een hoop extra veilige opties in iOS, zoals de verplichting voor ontwikkelaars om alle apps alleen versleuteld online te laten gaan, of het ondersteunen van een sterkere encryptiestandaard.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>