Hoe stel je NL-Alert in op je smartphone?

De overheid stuurt vanmiddag om 12.00 een controlebericht uit voor NL-Alert. Je telefoon moet daarvoor wel worden ingesteld. Hoe je NL-Alert op jouw telefoon instelt, laten we je hier zien.

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de Nederlandse overheid. Het wordt ingezet tijdens rampen, zoals overstromingen, brand, of erg heftig noodweer. Het systeem is bedoeld om burgers in een bepaald gebied te waarschuwen als er iets aan de hand is, zodat ze weten wat er aan de hand is of zich kunnen voorbereiden door bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten.

NL-Alert werd in 2012 geïntroduceerd, en is sindsdien al meer dan 30 keer ingezet.

Het systeem stuurt een tekstbericht als er iets aan de hand is, met daarin informatie over de ramp én wat je eraan kunt doen. Het gaat daarbij niet om een sms-bericht, maar om een tekstbericht dat via cell broadcast wordt verstuurd. Cell broadcast is dezelfde technologie als sms, maar werkt op een andere frequentie en kan naar een grote groep mensen in één keer worden gestuurd. Op die manier wordt het netwerk niet overbelast wanneer er in één keer veel berichten worden verstuurd.

Niet via 4G

Een groot nadeel van NL-Alert-berichten is dat ze niet worden gestuurd als je op een 4G/LTE-netwerk zit. Als je telefoon automatisch gebruik maakt van het beste netwerk, en als je abonnement 4G heeft, dan krijg je het bericht niet binnen.

De providers hebben de plicht om hun netwerken geschikt te maken om NL-Alerts te ontvangen. Dat moet vóór 1 december 2015 rond zijn. KPN is daar inmiddels mee klaar, dat is inmiddels begonnen met de uitrol van NL Alerts op 4G. Andere providers moeten daar nog mee komen, maar er bestaat dus een grote kans dat jij vanmiddag het bericht niet binnen krijgt.

Instellen op Android:

Op de meeste moderne apparaten is NL-Alert standaard al ingesteld. Dat heeft te maken met je besturingssysteem. Op Android 5 (Lollipop), maar ook op het oudere Android 4.4 en 4.3 staan de controleberichten meestal standaard aan.

Je kunt dat controleren door naar je ‘Instellingen’ te gaan, en bij ‘Draadloos en netwerken’ op ‘Meer’ te klikken. Daar kun je onderaan naar het menu ‘Nooduitzendingen’. Je ziet hier een aantal opties, waaronder ook Amber Alerts.

Er staan hier twee opties die erg veel op elkaar lijken: ‘Extreme dreigingen weergeven’ en ‘Ernstige dreigingen weergeven’. Zet die allebei aan, en je kunt NL-Alerts ontvangen.

Instellen op iOS

NL-Alert werkt op de iPhone alleen met iOS 7 of iOS 8. Bovendien kun je de alerts alleen ontvangen op de iPhone 4s of hoger.

Je doet dat door naar ‘Instellingen’ te gaan, dan naar ‘Berichtgeving’ te gaan, en daar naar onderen te scrollen. Je ziet daar ‘Noodmeldingen’ staan. Zet dat aan, en je iPhone is ingesteld om NL-Alerts te ontvangen!

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>